tirsdag 26. februar 2013

Vårlige foto av Oslo + tips til hvordan ta gode bilder


På søndag var det siste dag i vinterferien for oss som bor i Oslo og Akershus. Etter en uke på fjellet tok jeg med meg familien til sjøen. Parkeringsplassen på Huk, Bygdøy, var nesten like full som på en het sommerdag. Det yret av glade mennesker som fikk oppleve den store sola som varmet akkurat der! For over Asker og Bærum lå skydekket, og sola tittet ikke frem før på ettermiddagen der.Vi var der ute i 3 timer, og jeg er glad jeg tok med mat til både fugler og til oss. Der var ender, svaner, måker, duer.... Alle ankommet Oslo havn for å hylle starten på en lysere årstid. Ikke trengte vi store jakker heller. Og ansiktene våre fikk en svak solgyllen farge. Det var en herlig dag!


Sesongen for familiefotografering ute er absolutt i anmarsj! Ta kontakt med meg dersom du ønsker bilder av deg og dine så avtaler vi et passende sted hvor dere trives med å være!

Mange av bildene er tatt i motlys. Noen er tatt rett mot sola. Jeg synes det kan fungere fint særlig når bakgrunnen er enkel og ren. Slik som på bildene under. Menneskene som er i fokus blir svarte, og man ser tydelig konturene av dem. Flere av bildene har jeg gjort om til svart hvitt fordi fargebildet nesten ikke hadde farger pga motlyset.


SÅ! her kommer noen tips du kan ta med deg når du skal ut å knipse gode bilder:

Bildene fra Bygdøy er stort sett tatt med blenderåpning 11 eller 16. Jeg ønsket dybeskarphet i disse bildene. Jo høyere blendertall, desto mindre er blenderåpningen. Med liten blenderåpning får du dybeskarphet i bildene, og dette egner seg godt på landskapsbilder. Skal du ta portrettbilder er det ofte finere med stor blenderåpning for å få en dus bakgrunn (liten dybeskarphet). Eks blender 4 eller lavere. Lukkertiden justerer du ettersom hvilken blenderåpning du har. Bruker du liten blenderåpning trenger du lengere lukkertid for å slippe inn nok lys. Har du derimot stor blenderåpning (eks 4) så kan du ha mye raskere lukkertid. Bruk lysmåleren på kameraets display. Når den står på 0 så skal bildet bli så og si riktig eksponert. Står det på minussiden av tallinjen, så vil bildet antakelig bli undereksponert. På plusssiden vil det antakelig bli overeksponert. Prøv deg frem! Noen ganger kan det være fint å undereksponere eks en blå himmel for å få mer dybde i blåfargen. Men husk at dette går utover det andre i motivet ditt. Kanskje det da blir for mørkt...

 Valg av ISO er dessuten avgjørende for hvordan ditt bildet blir eksponert. På en slik solrik dag velger jeg ISO 100 eller 200. Er det derimot en mørk og grå dag ville jeg valgt ISO til eks 400 eller høyere. Hvitbalansen (WB) synes jeg er viktig å velge hver gang man skal ta bilder. Laster du bildene over i eks Photoshop eller Lightroom kan du velge WB til auto. Da velger kamera hvilken hvitbalanse den tror er riktig. Hvis den ikke stemmer helt så kan du fint endre hvitbalansen senere. OBS, dette krever at du tar bildene i RAW format. Hvis du tar bilder i jpg kvalitet så kan du ikke justere hvitbalansen etterpå. Velg det symbolet for WB som du synes passer best for de omgivelsene du tar bilder i. (Eks sol, skygge, lampe etc).

Det er vår! Ta med deg kameraet og ta masse bilder!! 

Lykke til!1 kommentar:

  1. Hei igjen! Først er du kommet inn i livet mitt med øredobbene og nå følger med bilder. Det siste er en altomslukkende interesse, det blir deilig å få noen flotte tips av deg, aldri nok av dem.
    Velkommen i bloggverden, gleder meg til å følge med deg, flott bildematerialet på din aller første post.

    SvarSlett